Cooperatives modernistes de l’Alt Camp i la Conca

Cooperatives modernistes de l’Alt Camp.

Les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà tenen un patrimoni monumental de primer ordre als cellers modernistes, molt recomendables per visitar, que formen part de les cooperatives agrícoles modernistes de Catalunya relacionades amb la cultura del vi.

Cooperativa agrícola de Nulles.

Les bodegues cooperatives de l’Alt Camp i la Conca de Barberà són edificis històrics que combinen la recollida, elaboració i emmagatzematge de productes de la terra, especialment raïm, amb la singularitat que avui molts són autèntics monuments modernistes. Visitar les bodegues modernistes és una bona alternativa per fer una excursió de cap de setmana, que podeu fer en cotxe, en moto o en bicicleta.

Catedral del vi de Rocafort de Queralt.
Cooperativa de L’Espluga de Francolí.

Grans arquitectes com van ser Pere Domènech i Roura i Cèsar Martinell i Brunet, junt amb d’altres, van ser els artífexs de les anomenades catedrals del vi que, en el seu moment històric, van contribuir a modernitzar aquesta indústria. En total, es compatibilitzen més de cinquanta monuments.

  • Vila-rodona: L’edifici de la cooperativa és obra de Cèsar Martinell i Brunet a l’any 1919. Avui segueix essent un celler de vins de qualitat.
  • Nulles: Obra de Cèsar Martinell, una de les cooperatives agrícoles més boniques de tot l’Alt Camp.
  • L’Espluga de Francolí: És una de les primeres cooperatives. L’edifici va ser ideat per Pere Domènech i Roura i avui és un Museu del Vi.
  • Barberà de la Conca: Hi trobareu la primera cooperativa fundada a Espanya a l’any 1898 i l’edifici el signa Cèsar Martinell i Brunet.
  • Rocafort de Querlat: possiblement una de les millors i més especulars mostres d’arquitectura modernista al món del vi. És obra de Cèsar Martinell i Brunet i data de l’any 1918.
  • Montblanc: cooperativa agrícola, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell al 1919 i que avui és la seu del sindicat de viticultors i de la Caixa Rural Agrària de Montblanc.
    Cooperativa agrícola de Montblanc.

També cal destacar les cooperatives agrícoles de El Pla de Santa Maria, Santes Creus, Valls, Alió i la Cabra del Camp. Totes aprop i totes molt recomendables com a alternativa pel cap de setmana a qualsevol època de l’any.

Cooperativa de Barberà de la Conca.

No comments

You can be the first one to leave a comment.

Post a Comment

Reserva Whatsapp
1
Reserva?
Restaurant Masia el Pla
Hola!
Reserva via Whatsapp